poniedziałek, 9 września 2013

Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i szpinakiem.

Pierwszy tydzień szkoły za nami. Wika daje radę, ba wychowawczyni ją nawet chwali! Wszelkie obawy dotyczące sześciolatki w szkole zostały oficjalnie rozwiane ;)

A dziś jedno z moich ulubionych dań, łatwe, szybkie i niedrogie.

Składniki:
- ziemniaki (w zależności od ilości jaką chcemy uzyskać, ale kilka większych na pewno)
- 1-2 jajka
- mąka
- cebula (jedna większa lub dwie małe)
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- szpinak (ja stosuję mrożony)
- łosoś wędzony
- śmietana
- opcjonalnie ser żółty
- olej

Jak zrobić placki ziemniaczane wie chyba większość, dla tych co nie wiedzą napiszę.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym (proponuję na grubych oczkach tarki, choć jeżeli ktoś woli na małych też jest ok), to samo zrobić z cebulą. Dodać jajka, mąkę (tej nie trzeba dużo 0,5 -1 szklanka w zupełności wystarczy), sól, pieprz i czosnek (to już wedle upodobań, ale nie radzę sypać zbyt dużo). Wymieszać wszystko i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem, Uformować placek, lekko przyklepać łopatką i smażyć z dwóch stron na złoto-brązowy kolor.

Kiedy placki są gotowe, kolejno nakładać plastry łososia, szpinak, polać śmietaną i ewentualnie jeśli ktoś lubi posypać startym serem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gotowe!

Zdjęcia wyszły mi takie sobie, ale myślę, że zawsze coś tam zobrazują gotującym ;)

Smażenie

Usmażone

Dodajemy łososia...

... na to szpinak...


... i śmietana na górę (To ostatnie może nie wygląda szczególnie zachęcająco, ale zapewniam, że smakuje wybornie!).

1 komentarz:

  1. Okrutna kobieta no...Teraz głodna jestem :<< Inte

    OdpowiedzUsuń