poniedziałek, 8 lipca 2013

Zupka jarzynowa dla malucha

Dziś dla odmiany wrzucę przepis na zupkę dla dziecka. Standardowy, taki którego sześć lat temu nauczyła mnie babcia. Nie ukrywam sama chętnie podjadam to co zostaje, bo wychodzi pyszna!

Składniki:
- mała, pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 nieduża marchewka (lub z 3/4 dużej)
- pół niedużej pietruszki (korzeń)
- 1-2 różyczki brokuła (może być też kalafior)
- kawałek selera
- 1 mały ziemniak
- dodatkowo 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej, choć opcja bez jest równie dobra.

Kurczaka, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaczka pokroić w kostkę, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, dodać kaszę. Zalać wszystko wodą tak, aby nie było jej ani za mało ani za dużo. Czyli trochę ponad poziom składników. Gotować około 40-60 minut. Pod koniec gotowania przyprawić szczyptą natki pietruszki, oregano i bazylią (nie dodawać soli!). Zmiksować w blenderze. Zupki wychodzi tak na 2-3 porcje, w zależności od apetytu dziecka. Można ją przechowywać w lodówce do trzech dni.
Nie ukrywam też, że dodatkową zaletą takiej zupki jest fakt, że wychodzi taniej niż słoiczek lub w minimum tej samej cenie ale jest bardziej syta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz