niedziela, 14 lipca 2013

Pieczone ziemnaczki w ziołach z kotletami sojowymi


Miałam dodać przepis na jeden z moich ostatnich obiadów to dodaję.

Składniki:
- Ziemniaki (wedle uznania, zależy od ilości oób)
- Zioła azjatyckie lub prowansalskie
- Kotlety sojowe o smaku kurczaka
- Bulion drobiowy w kostkach
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Papier do pieczenia

Jeżeli chodzi o przygotowanie takiego obiadu, to jest to dosyć proste. Ziemniaki należy pokroić na nieduże kawałki, ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i obsypać ziołami.





Zdecydowanie polecam zioła azjatyckie (jakiś czas temu były dostępne np. w Lidlu), jednak prowansalskie się równie dobrze sprawują.


Blachę wkładamy do pieca na średnią półkę, pieczemy w 180 stopniach jakieś 30-40 minut.



Jeżeli chodzi o kotlety, to najpierw wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8 minut. Odciskamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej (dobrze jest do bułki dodać troszkę soli, pieprzu i czosnku granulowanego). Następnie smażymy na złoty kolor (zamiast oleju lepiej dodać masło lub margarynę).





I gotowe! Podawać można wedle uznania, my preferujemy w dwóch osobnych miskach.


Smacznego! ;)
Danie takie idealnie nada się również na grilla czy inne przyjęcia w ogrodzie.

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń