czwartek, 19 lutego 2015

Małże w piwie

No to dziś podam coś bardziej wymyślnego ;) Pierwszy raz robiłam z drugą połówką, zatem nie będzie to nic szalonego ale ten prostszy sposób przyrządzenia i podania.

Składniki:
- 1 kg muli (ostatnio dorwałam w Lidlu za słynne 9,99 polskich nowych złotych czy coś koło tej ceny ;))
- Butelka piwa (taka pół litrowa, bo my mieliśmy za małą i trzeba było na dwa razy gotować :P)
- Jedna nieduża cebula (ja dałam czerwoną, ale to raczej wedle uznania)
- Ząbek czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Oliwa z oliwek (2 -3 łyżki)
- Masło lub margaryna (1,5 łyżki)
- Sól
- Bagietka do podania (polecam z octem balsamicznym, w którym się ostatnio rozkochałam)


Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę i czekamy aż się zeszklą. Wlewamy piwo i gotujemy ok 2 minuty. Dodajemy małże i gotujemy około 5 minut (muszą się otworzyć), po tym czasie dodajemy natkę, sól i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Wybieramy wszystkie i nakładamy na talerz. Podajemy z pieczywem, które można maczać w occie.






Mała wizualizacja  :) 

Do owoców morza najlepiej podać białe wino (my mieliśmy półsłodkie).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz