czwartek, 2 lipca 2015

Szpinak zapiekany z jajkami

A dzisiaj wrzucam coś co jakiś czas temu włączyliśmy na stałe do naszego śniadaniowego menu. Najlepiej do wykonania tego dania sprawdzają się tzw kokilki, ale jako że ich nie posiadam póki co to radzę sobie z naczyniem żaroodpornym.

Składniki (na 4 osoby):
- 4-5 jajek
- paczka szpinaku mrożonego (świeży też jak najbardziej się nada zwłaszcza, że mamy sezon)
- szynka
- średnia cebula
- ser
- śmietana gęsta (12 lub 18%)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano


Rozmrażamy szpinak i odcedzamy z wody. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak oraz pokrojoną drobno szynkę i jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy. Można doprawić jak ktoś lubi. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Na to kładziemy ser (posiekany lub starty, na takie naczynie jak ja mam wystarczy około 10 dg), a na samą górę wbijamy jajka. Solimy, pieprzymy, wrzucamy oregano wedle uznania i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na mniej więcej 15 minut (należy doglądać zapiekanki, jajka muszą się ściąć).

Gotowe!

Tak wiem, że mam syfiate naczynie, niestety ciężko to usunąć :D
Przed włożeniem do piekarnika.


Po wyjęciu z piekarnika. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz